De ouderen zorg komt onder druk te staan. Dit heeft meerdere oorzaken. Te weinig personeel in de zorg, niet genoeg seniorenwoningen en de vergrijzing neemt toe. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de zorg onder druk komt te staan. Oud-minister Wouter Bos heeft met een onderzoekscommissie een onderzoek gedaan naar thuiswonende ouderen en kwam tot de conclusie dat de zorg verbeterd moet worden. Deze commissie adviseert meer digitalisering, en meer seniorenwoningen te bouwen.
Vergrijzing
De vergrijzing neemt toe. Dit is al veel langer bekend. Het aantal ouderen dat zelfstandig woont, is sinds de jaren 80 enorm gestegen. Om dit te vergelijken met bijvoorbeeld 1980. In 1980 woonde 37 procent van de 80-plussers zelfstandig, inmiddels is dat 89 procent. Dit is een toename van wel 52 procent, in minder dan 40 jaar. Dat senioren minder naar verpleeghuizen gaan heeft ook gevolgen op de woningmarkt. De groep 75-plussers die zelfstandig thuis wonen was in 2018 meer dan 1,2 miljoen. Naar de woningen is dan ook een enorme behoefte.
Digitalisering
Dat hier onderzoek naar gedaan wordt is natuurlijk goed. Maar de echte problemen worden daar nu nog niet mee opgelost. De digitalisering in de zorg loopt ook nog niet helemaal vlekkeloos. Veel zorginstellingen kunnen met hun gebruikte administratieve systeem nog niet communiceren met zorginstellingen. De NOS heeft ook navraag gedaan bij 700 werkzame mensen in de zorg, waarvan 500 verpleegkundigen. Enkele honderden gaven aan dat zij onnodig veel tijd spenderen aan het overtypen van informatie van patiënten. Zij gaven aan soms een uur hier mee bezig te zijn. Wanneer er op grote schaal gekeken wordt bijvoorbeeld bij een ziekenhuis, dan gaat dit over honderden uren.
Woningtekort
Naar schatting is er een tekort van 80.000 woningen voor ouderen, zo blijkt uit een recente studie van het Sociaal Planbureau. Het beleid van de overheid is erop gericht de burgers zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Waar vroeger het bejaardenhuis in de herfst van iemands leven opdook, ligt nu de nadruk op zelfstandig wonen.
Den Haan noemt de manier waarop overheid en gemeenten omgaan met ouderenhuisvesting laks en onvoorstelbaar. “In het hele land is een groot tekort aan geschikte huizen voor ouderen, dat is als sinds 2005 bekend, toch wordt hier te weinig aan gedaan.” De verwachting is dat ook hier het tekort aan woningen voor ouderen alleen nog maar zal stijgen.
Als het aan Den Haan ligt wordt er snel actie ondernomen. “Wij zouden het heel fijn vinden als de Rijksoverheid kaders gaat stellen om ervoor te zorgen dat gemeenten nu echt gaan bouwen zodat alle burgers op een goede manier kunnen wonen, ook de ouderen.”
De realistische oplossingen
De digitalisering wordt wel hard aan gewerkt, om de systemen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Dit wordt gedaan door het Elektronisch Patiënten Dossier(EPD). Hierin kunnen gegevens eenvoudiger overgedragen worden van patiënten. Bijvoorbeeld van een huisarts naar een ziekenhuis. Dit is echter een lang proces voordat alle zorgverlener hierin zijn overgegaan.
Het advies wat de commissie gaf om meer seniorenwoningen te bouwen is een moeilijk haalbaar plan. Een gemiddelde seniorenwoning wordt als snel enkele maanden over gebouwd voordat deze in gebruik genomen kan worden. Dan gaat er vooraf nog een proces van vergunningsaanvragen aan vooraf. Wat ook weer de nodige tijd in beslag neemt. Een andere oplossing is het bouwen van mantelzorgchalet. Deze woningen zijn naar wens en (zorg)behoefte van de toekomstige gebruiker te bouwen. De woningen zijn eenvoudig te verplaatsen, en dus in te zetten waarop dát moment de vraag het hoogst is. Een ander voordeel is dat het vergunningstraject eenvoudiger gaat, omdat het dus om een tijdelijke woning gaat.