Home / Mobiele woning in je tuin

Mobiele woning in je tuin

Wanneer je ouders op leeftijd zijn, kan er een tijd komen dat ze hulp nodig hebben. In zo’n geval zou je kunnen kiezen voor een verzorgingshuis. Het traditionele verzorgingshuis bestaat niet meer. Het is tegenwoordig een verzorgingshuis nieuwe stijl. Er zijn veel verzorgingshuizen die de kamers ombouwen tot zelfstandige studio’s en appartementen. Bij deze woonvorm kunt u als oudere verzorgd wonen in de voormalige verzorgingshuizen. Dat is ook mogelijk op plekken daarbuiten. Hierbij kan dat gaan om nieuwbouw, maar ook om verbouwde bestaande gebouwen.

U woont hierbij in een beschermde omgeving waarvoor u gewoon huur betaalt. Het zorgpersoneel is hierbij aanwezig of op afroep bereikbaar. Toch zal er alles aan gedaan worden om de oudere zo lang mogelijk thuis, in de vertrouwde omgeving, te laten wonen. Dat is ook de opzet van de huidige regering. Ze willen dat ouderen de laatste jaren van hun leven gelukkig oud kunnen worden. Ze moeten daarbij wel de mogelijkheid hebben op een goede kwaliteit van het leven. Om de ouderen op leeftijd in hun eigen omgeving te laten blijven wonen, heeft de overheid daar extra geld voor uitgetrokken. Het plan van aanpak is erop gericht dat voor de ouderen, als ze thuis blijven wonen, gebruik kunnen maken van een goede ondersteuning. Daarvoor is er extra hulp voor de mantelzorgers en vrijwilligers.

Ook zijn er meer woningen voor ouderen beschikbaar. De zorg die de ouderen nodig hebben, moet thuis afgestemd zijn op de individuele behoeften. Als er aanpassingen in de woningen moeten worden aangebracht, dan wordt aan de wensen voldaan. Er zijn veel kinderen die graag voor hun ouders op leeftijd willen zorgen. Het is fijn als de ouders dicht in de buurt wonen. Wanneer u, als kind een grote tuin hebt, dan zou er een mantelzorgwoning in de tuin geplaatst kunnen worden. We vertellen je in dit artikel graag meer over de mogelijkheden.

Alfa – Prijs op aanvraag

De Alfa is de basis versie van de mantelzorgwoningen van Blijven wonen, maar dat maakt deze woning absoluut niet minder. Door een goed uitgedachte woning, heeft dit model met deze indeling zich al bewezen. De woning is nog geheel naar eigen smaak te ontwerpen.

Bèta – Prijs op aanvraag

Type Bèta is een moderne, landelijke mantelzorgwoning van veel gemakken voorzien. Deze stijlvolle woning laat zien dat een mantelzorgwoning veel meer is dan een plek voor zorg alleen. De woning valt namelijk op door zijn mooie ontwerp.

Gamma – Prijs op aanvraag

Een mantelzorgchalet wat niet van een traditioneel huis te onderscheiden is. Dat is de type Gamma. Deze mantelzorgwoning kan voorzien worden van alle mogelijke kleuren en types steen strips.

Delta – Prijs op aanvraag

De Delta mantelzorgwoning is een woning gemaakt van 2 chalets die onderling aan elkaar verbonden worden. Deze woning is het grootst mogelijke ontwerp onder de mantelzorgwoningen. De maten variëren van 7 tot 9 meter breed en een lengte van 8 tot 15 meter. .

Jota – Prijs op aanvraag

Type Jota is net als de Delta met elke gewenste gevelbekleding beschikbaar. Deze mantelzorgwoning onderscheid zich door de L vormige opstelling. Deze opstelling is ideaal voor een extra slaapkamer of berging.

De zorg op je nemen

Als mantelzorger is het fijn en praktisch als degene die je verzorgt dichtbij je woont. Je zou een zorgwoning in de tuin kunnen plaatsen, als je tuin groot genoeg is. Door het plaatsen van een zorgwoning in de tuin woont je vader of moeder dichtbij, maar wel zelfstandig. Een zorgwoning kun je vergunningsvrij, in de meeste gevallen, in je tuin plaatsen.

De zorgwoning is voorzien van stromend water, elektriciteit en verwarming. Voor de zorgwoning kun je zelfs een eigen huisnummer aanvragen. Een zorgwoning in de tuin kost ongeveer € 50.000 tot € 150.000. De prijs wordt bepaald door de afwerking en luxe. Je kunt hem ook als een losse unit laten plaatsen. De regels waaraan je je moet houden, voor het plaatsen, zijn vergelijkbaar met die van een tuinhuis of garage.

Mantelzorgwoning in de tuin plaatsen

Voordat je een zelfstandige woongelegenheid in je tuin wil plaatsen, is het belangrijk dat je vooraf nagaat waar je je aan moet houden. Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe Omgevingswet

van kracht. Deze bepaalt dat een realisatie van een mantelzorgwoning niet meer onder de landelijke wetgeving valt. Omdat ook vanuit de overheid wordt gestreefd dat de ouderen op zichzelf blijven wonen, zijn de regels versoepeld. Veel gemeentes gaan tegenwoordig veel gemakkelijker om met het plaatsen van woning voor de verzorging. De oudere kan daardoor op zichzelf blijven wonen, maar kan goed in de gaten worden gehouden door de kinderen. Deze wordt een pre-mantelzorgwoning genoemd.

Wanneer je buiten de bebouwde kom van de gemeente woont, dan mag je zo’n woning zonder vergunning bouwen met een maximale oppervlakte van 100 m2. Wanneer je zo’n woning in je tuin binnen de bebouwde kom wil plaatsen, dan gelden daarvoor dezelfde regels als voor een aanbouw. Door de regels te versoepelen, kunnen veel ouderen veel langer, maar wel onder toezicht, op zichzelf blijven wonen.

Meer informatie over een mobiele woning in je tuin?

Wilt u meer informatie over een mobiele woning in uw tuin of heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op. We bekijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

 

Vragen? Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.