Home / Prefab mantelzorgwoning

Prefab mantelzorgwoning

Overweegt u om in een prefab mantelzorgwoning te wonen? Dan wilt u vast graag meer informatie over een dergelijke zorgwoning. Een prefab mantelzorgwoning wordt gezien als een kant-en-klare woning waar mantelzorg kan plaatsvinden. Veel mensen die op korte termijn zorg nodig hebben geven aan dit een comfortabele zorgwoning te vinden. Bent u voor uzelf, een vriend of familielid op zoek? In welke hoedanigheid u ook aan het zoeken bent, het is handig om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. 

Mantelzorgwoning 

Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning is in de meeste situaties geen vergunning nodig. Er zal wel een mantelzorgindicatie bij verpleegkundige of huisarts aangevraagd moeten worden. Moet er een woningaanpassing gedaan worden zodat u zelfstandig kan blijven wonen? Dan kan er aanspraak worden gemaakt op een vergoeding. Deze bijdrage valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning en geldt alleen bij verminderde mobiliteit. 

Levertijden van een mantelzorgwoning hangt af van het type zorgwoning. Wilt u bijvoorbeeld een houten mantelzorgwoning laten bouwen? Koopt u liever een kant en klare mantelzorgwoning met platzak? Het zijn zaken die allemaal meespelen bij het leveren. De woonobjecten zijn in het geheel naar smaak en behoefte in te richten. Twijfelt u of u een mantelzorgwoning wilt kopen? Wellicht is het een idee om een kijkje te nemen bij een showmodel of in de fabriek waar ze worden gemaakt. 

Prefab zorgwoning 

De aanschaf van een complete prefab zorgwoning zorgt voor minder zorgen. Het wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen werkzaamheden meer uitgevoerd hoeven te worden. Soms moeten er kraan-, uitgraaf- of aansluitwerkzaamheden plaatsvinden. U kunt dit zelf regelen of uit laten besteden. Ook bepaald u zelf of er zaken in het huis aangepast moeten worden. 

Een mantelzorg woonobject heeft geen gevolgen voor de WOZ-waarde van uw huis. Dit staat in de Waarderingsinstructie welke vanaf 2017 van kracht is. De Wet WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. In deze Wet wordt de waardebepaling van huizen en andere onroerende zaken in Nederland geregeld. Je kan de waarde zien als een geschatte marktwaarde van je huis. Het is wel zo fijn om te weten dat uw woning niet in waarde zal afnemen. 

Stimulatie overheid 

De overheid stimuleert mensen om een zorgwoning te kopen. Hiervoor hebben ze in 2014 zelfs de Wmo-regelgeving aangepast. Sinds dat moment kunnen zorgwoningen zonder vergunning geplaatst worden. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Neem daarom voordat u start met de bouw of plaatsing contact op met uw gemeente. Deze overheidsveranderingen zijn niet zonder reden doorgevoerd. Er worden jaarlijks vele verzorgings- en bejaardentehuizen gesloten. Het is voor oudere mensen steeds lastiger om een plek in een verzorgingstehuis te bemachtigen. De samenleving wordt steeds meer een participatiemaatschappij. De meesten van ons nemen verantwoordelijkheid voor het eigen leven en de omgeving. 

Voordelen 

Een prefab zorgwoning brengt een aantal voordelen met zich mee. Op deze leuke bijkomstigheden gaan we wat dieper in. De belangrijkste reden om een mantelzorgwoning te kopen is dat hij of zij zorg kan krijgen in een omgeving die vertrouwd is. Huizen worden nauwkeurig gemaakt zodat ze prima bewoond kunnen worden door een mantelzorgverlener of mantelzorgontvanger. Een prefab mantelzorgwoning is praktisch en heeft een korte levertijd. Reiskosten en reistijd zullen wegvallen voor de persoon die mantelzorg verleend. 

U kunt zelf bepalen waar het huis moet worden geplaatst. Dit kan bij de eigen woning, maar ook bij de woning van de zorgverlener zijn. Prefab mantelzorghuizen kunnen makkelijk aangepast worden. Zo kan de woning volledig aansluiten bij de voorkeuren en zorgbehoeften van u en/of de bewoner. De aansluiting van de badkamer en keuken wordt voor u geregeld. Hier zult u zich dus geen zorgen over hoeven te maken. U richt zich volledig op de zorg van degene die u lief is. Stopt de mantelzorg en is de mantelzorgwoning niet meer nodig? Dan kan deze probleemloos worden doorverkocht. 

Waardevaste investering 

De aanschaf van een mantelzorgwoning kan gezien worden als een waardevaste investering. Dit in tegenstelling tot vergrijzing in een verplegingshuis, seniorenwoning of bejaardentehuis. De kosten bedragen éénmalig een hoog bedrag. Daarna komt de woning wel in uw bezit. Deze huizen kunnen minstens twintig jaar mee. In sommige situaties wel dertig tot veertig jaar. Wonen in een seniorenwoning houdt in dat er maandelijks een bedrag betaald moet worden. De hoogte hangt af van het eigen vermogen. Als dit bedrag bij u hoog is dan kan het voorkomen dat er maandelijks € 2.000,- betaald moet worden. Dit wordt bepaald door overheidsinstelling CAK. Een mantelzorg leefruimte betekent een investering voor de lange termijn. Een zorgwoning heeft na jaren nog steeds een hoge restwaarde. 

Tegengaan eenzaamheid en sociaal isolement 

Onderzoeken hebben aangetoond dat wonen in een huis als zorgwoning, eenzaamheid en sociale isolatie tegengaan. Een sociaal isolement ontstaat als er geen ondersteuning is vanuit vrienden, familie en bekenden. Steun die voor ieder mens erg belangrijk is. Vaak gaat het om praktische, emotionele of gezelschapssteun. Personen die een mantelzorgwoning bezitten ervaren geen eenzaamheid omdat er geregeld iemand over de vloer komt. Het kan gezien worden als een sociale controle. Dit geeft mensen een prettig en veilig gevoel. Veel mensen weten niet dat bij mantelzorgers ook een eenzaam gevoel kan ontstaan. Dit kan te maken hebben doordat ze gebonden zijn aan hun huis, of door veranderende relaties door de verleende zorg.

Alfa – Prijs op aanvraag

De Alfa is de basis versie van de mantelzorgwoningen van Blijven wonen, maar dat maakt deze woning absoluut niet minder. Door een goed uitgedachte woning, heeft dit model met deze indeling zich al bewezen. De woning is nog geheel naar eigen smaak te ontwerpen.

Bèta – Prijs op aanvraag

Type Bèta is een moderne, landelijke mantelzorgwoning van veel gemakken voorzien. Deze stijlvolle woning laat zien dat een mantelzorgwoning veel meer is dan een plek voor zorg alleen. De woning valt namelijk op door zijn mooie ontwerp.

Gamma – Prijs op aanvraag

Een mantelzorgchalet wat niet van een traditioneel huis te onderscheiden is. Dat is de type Gamma. Deze mantelzorgwoning kan voorzien worden van alle mogelijke kleuren en types steen strips.

Delta – Prijs op aanvraag

De Delta mantelzorgwoning is een woning gemaakt van 2 chalets die onderling aan elkaar verbonden worden. Deze woning is het grootst mogelijke ontwerp onder de mantelzorgwoningen. De maten variëren van 7 tot 9 meter breed en een lengte van 8 tot 15 meter. .

Jota – Prijs op aanvraag

Type Jota is net als de Delta met elke gewenste gevelbekleding beschikbaar. Deze mantelzorgwoning onderscheid zich door de L vormige opstelling. Deze opstelling is ideaal voor een extra slaapkamer of berging.

Vragen? Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

FAQ

Hoe lang mag een mantelzorgwoning blijven staan?
Toestemming voor een mantelzorgwoning geldt voor maximaal 15 jaar, tenzij de mantelzorg korter duurt. Een geplaatste mantelzorgwoning, verbouwde schuur/garage of aanbouw zal na die periode in oude staat teruggebracht moeten worden. Een andere optie is dat het object op zo’n wijze wordt aangepast, waardoor het niet langer mogelijk is om in de ruimte te wonen. Dan mogen er bijvoorbeeld geen toilet of badkamer meer aanwezig zijn. Het Besluit Omgevingsrecht bepaald voor welke omgeving een omgevingsvergunning nodig is. Dit geldt voor bestemmingsplannen die door de gemeente zijn vastgesteld. Raadpleeg altijd de gemeente voordat er wordt gestart met bouwwerkzaamheden. Zo worden misstanden voorkomen en komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.
Wat kost een prefab mantelzorgwoning?


De kosten voor de aanschaf van een prefab mantelzorgwoning liggen gemiddeld tussen de € 60.000,- en € 120.000,-. Dit hangt voornamelijk af van de wensen die u voor ogen heeft. Op maat ontwikkelde zorghuizen zijn in de regel duurder in vergelijking met een complete woning. Er dient ook rekening gehouden te worden met eventuele bijkomende werkzaamheden. Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Voordat u een aankoop doet is het belangrijk u goed te laten informeren. Vraag ook welke prijs er betaald zal moeten worden.

Wat zijn de kosten van een mantelzorgwoning?


Op basis van onderzoeken liggen de gemiddelde kosten voor een mantelzorgwoning tussen de € 60.000,- en € 120.000,-. Een adviseur kan u exact vertellen welk bedrag er betaald zal moeten worden. Kant-en-klare woonobjecten zijn vaak goedkoper ten opzichte van op maat gemaakte huizen. De prijzen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Dit heeft vooral te maken met het feit of u aanpassingen aan het huis wil laten uitvoeren. Voordat een woonobject geplaatst kan worden moeten er vaak werkzaamheden verricht worden. Dit kan eveneens extra kosten met zich mee brengen.

Wat kost een kant en klare mantelzorgwoning?
Een kant en klare mantelzorgwoning kost gemiddeld tussen de € 60.000,- en € 120.000,-. Deze kosten hangen sterk af van uw voorkeuren. Op maat gemaakte mantelzorgwoningen zijn duurder dan complete woningen. Alle modellen kunnen naar wens worden aangepast. Om een woning te plaatsen moeten er soms andere werkzaamheden plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan grondwerkzaamheden of het verplaatsen van een schutting. Laat u altijd goed adviseren en vraag of de exacte prijs voor u berekend kan worden.