Home / Wat is een kangoeroewoning?

Wat is een kangoeroewoning?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor de interesse in een kangoeroewoning. Hen je wellicht iemand die je moet verzorgen? Of vind je het prettig om gezellig samen met uw ouders op een kavel te gaan wonen? In meerdere gevallen kan het plaatsen of laten bouwen van een kangoeroewoning de perfecte oplossing zijn. 

Een kangoeroewoning zijn twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder hetzelfde dak. Het is dus een combinatie van twee verschillende woonplekken. De woningen hebben elk een eigen voordeur en een afsluitbare deur die ervoor zorgt dat je van de ene woning naar de andere kan gaan. De woonruimtes kunnen zowel naast als boven elkaar bestaan. 

Voor- en nadelen van een kangoeroewoning

Eén van de grootste voordelen van een kangoeroewoning is toch wel dat je altijd hulp in de buurt hebt. Vooral wanneer er een oudere generatie bij betrokken is, kan het fijn zijn om snel in de buurt te zijn. Ook kan de oudere generatie passen op de kinderen terwijl hun ouders aan het werk zijn. Zo wordt er binnen de familie voor opvang gezorgd. Een kangoeroewoning zou de perfecte oplossing zijn wanneer het aankomt op mantelzorg. Op deze manier kunnen ouderen voor langere tijd zelfstandig blijven wonen. De jonge generatie kan bijvoorbeeld zorgen voor bepaalde klusjes die erg zwaar zijn, in en rondom het huis. Met elkaar regel je dat er voor iedereen wordt gezorgd. Naast dit voordeel komt er ook nog een financieel voordeel kijken. 

Je kunt de kosten delen doordat je er met meerdere mensen woont en het btw-tarief voor verbouwingen ligt op 6% in plaats van 21%. Uiteraard kent deze situatie voordelen, maar ook nadelen. Een nadeel is dat er voor sommige mensen een gebrek aan privacy is. Je leeft toch erg dicht bij elkaar in de buurt en dit is niet iets wat iedereen even prettig vindt. Daarnaast is het bij een familieruzie ook een stuk moeilijker wanneer je besluit dat je elkaar even niet wilt spreken. Je komt elkaar continu tegen en afstand nemen is in deze situatie erg moeilijk. Ook het feit dat een huis of kavel compleet moet worden verbouwd tot kangoeroewoning kan een groot nadeel zijn.

Alfa – Prijs op aanvraag

De Alfa is de basis versie van de mantelzorgwoningen van Blijven wonen, maar dat maakt deze woning absoluut niet minder. Door een goed uitgedachte woning, heeft dit model met deze indeling zich al bewezen. De woning is nog geheel naar eigen smaak te ontwerpen.

Bèta – Prijs op aanvraag

Type Bèta is een moderne, landelijke mantelzorgwoning van veel gemakken voorzien. Deze stijlvolle woning laat zien dat een mantelzorgwoning veel meer is dan een plek voor zorg alleen. De woning valt namelijk op door zijn mooie ontwerp.

Gamma – Prijs op aanvraag

Een mantelzorgchalet wat niet van een traditioneel huis te onderscheiden is. Dat is de type Gamma. Deze mantelzorgwoning kan voorzien worden van alle mogelijke kleuren en types steen strips.

Delta – Prijs op aanvraag

De Delta mantelzorgwoning is een woning gemaakt van 2 chalets die onderling aan elkaar verbonden worden. Deze woning is het grootst mogelijke ontwerp onder de mantelzorgwoningen. De maten variëren van 7 tot 9 meter breed en een lengte van 8 tot 15 meter. .

Jota – Prijs op aanvraag

Type Jota is net als de Delta met elke gewenste gevelbekleding beschikbaar. Deze mantelzorgwoning onderscheid zich door de L vormige opstelling. Deze opstelling is ideaal voor een extra slaapkamer of berging.

Hoe zit het juridisch en fiscaal?

Een kangoeroewoning wordt gezien als één onroerend goed, wat betekent dat meerdere mensen moeten tekenen voor het rondkrijgen van een lening. Ook voor de belastingdienst heeft dit geen nadelige gevolgen. Sociale uitkeringen en dergelijke blijven gewoon toegankelijk omdat meerdere gezinnen samen in één huis niet worden gezien als één gezin. Het is altijd mogelijk om even voor de zekerheid bij de notaris langs te gaan om te laten checken of je nog zaken als een huurovereenkomst nodig hebt en over de algemene informatie die belangrijk is wanneer je besluit om in een kangoeroewoning te gaan wonen. 

Voor een kangoeroewoning is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de ondergeschikte wooneenheid maximaal een derde van het totale bouwvolume van de woning mag beslaan. Daarnaast is er een andere regel dat de ondergeschikte wooneenheid is ingericht voor maximaal twee personen van 60 jaar of ouder of maximaal twee personen die hulpbehoevend zijn. 

Welke financiële voordelen zijn er?

Zoals hierboven genoemd, is het wonen in een kangoeroewoning erg voordelig. Met de gezinnen kun je namelijk de vastgoedkosten delen. Daarnaast heb je ook meer personen om de kosten mee op te vangen, hierdoor ontstaat er een financieel vangnet. Ook het verlaagde belastingtarief voor verbouwingen is een financieel voordeel.

Wanneer je een deel van uw woning verhuurt, is het mogelijk om een vrijstelling te krijgen. Dit gaat dan om een kamerverhuurvrijstelling. Het is belangrijk om bij de belastingdienst te checken of je voldoet aan de voorwaarden die hiervoor zijn opgesteld. De voorwaarden zijn afhankelijk van de hoogt van het huurbedrag dat is ontvangen. 

Kosten om uw kangoeroewoning te laten bouwen

In Nederland moet er in veel gevallen rekening worden gehouden met regelgeving. Toch valt dat met een kangoeroewoning erg mee. Zo is het in de meeste gevallen niet nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een kangoeroewoning. Toch zijn er wel regels rondom kangoeroewoningen. Hierin moet je rekening houden met het bouwbesluit binnen uw eigen gemeente. Dit kan namelijk verschillend zijn per gemeente. Het laten bouwen van een kangoeroewoning kan erg verschillend zijn in prijs. De prijs is onder meer afhankelijk van hoe comfortabel deze is en de grootte van de woning.  

Voor veel mensen in een kangoeroe woning de perfecte uitkomst. In veel gevallen kent het meer voordelen dan nadelen. Door een kangoeroewoning kunnen veel problemen worden opgelost. Je hebt geen gedoe meer met kinderen die de hele dag naar een opvang moeten en er kan ook gezorgd worden voor de ouderen waar nodig. Met elkaar creëer je en sociaal vangnet, zodat er voor iedereen gezorgd kan worden.

Vragen? Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.