Home / Wat kost een mantelzorgwoning?

Wat kost een mantelzorgwoning?

De Nederlandse regering wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ze willen dat ouderen zelfstandig in hun vertrouwde omgeving oud kunnen worden. Daarbij is het een vereiste dat ouderen wel een goede kwaliteit van leven hebben. De overheid heeft daarvoor extra geld uitgetrokken. Daarbij is er een plan van aanpak dat erop is gericht dat er een goede ondersteuning en zorg thuis is.

Dat er extra hulp is voor de mantelzorger en vrijwilligers, maar ook dat er meer geschikte woningen komen voor de ouderen. De zorg en ondersteuning aan ouderen moet afgestemd zijn op de individuele behoeften van de ouderen. Vooral moeten de woningen geschikt zijn om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Wanneer er aanpassingen nodig zijn, dan worden die verwezenlijkt.

De woning moet goed begaanbaar zijn. Wanneer uw kind voor u als oudere zorgt, dus in feite mantelzorger is, dan is het fijn dat uw woning dicht bij de woning van uw kind staat. Heeft het kind een grote tuin, dan zou er een mantelzorgwoning of unit in de tuin gebouwd (geplaatst) kunnen worden. Woont de oudere nog graag in de woning waar hij of zij momenteel nog verblijft, dan kunnen er voorzieningen worden aangebracht.

Ook kan ervoor gezorgd worden dat er bij de oudere meerdere malen per dag een verzorger langskomt om de maaltijden klaar te maken en om de oudere te controleren of alles nog goed gaat. Ook kan de oudere wekelijks bezoek krijgen voor een gesprekje of wandeling en een werkster die wekelijks komt schoonmaken. Wilt u meer weten over zelfstandig wonen, kijk dan verder op onze website.

Kosten van een mantelzorgwoning

Wanneer u mantelzorger voor iemand bent kunt u, als u een grote tuin heeft, een mantelzorgwoning of unit in uw tuin laten plaatsen of bouwen. Een mantelzorgwoning kan worden gezien als een volledig zelfstandige woonruimte die van stromend water, elektriciteit en verwarming is voorzien. Voor de mantelzorgwoning in uw tuin kunt u zelfs een eigen huisnummer krijgen. In de meeste gevallen kunt u een mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen. De mantelzorgwoning prijzen verschillen per type woning.

De meest eenvoudige mantelzorgwoning zal ongeveer € 50.000 kosten, maar die prijs kan oplopen tot € 150.000 of meer. Wanneer u zelf de mantelzorgwoning bouwt, kunt u de kosten uiteraard zelf bepalen. Hoe luxueuzer u de woning maakt, hoe duurder hij zal worden. Voor een mantelzorgwoning in uw tuin heeft u geen omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig. De mantelzorgwoning regels waaraan u zich moet houden bij het bouwen zijn niet moeilijk. U kunt de regels vergelijken met die van een tuinhuis of garage waarvoor u ook geen vergunning nodig heeft.

Alfa – Prijs op aanvraag

De Alfa is de basis versie van de mantelzorgwoningen van Blijven wonen, maar dat maakt deze woning absoluut niet minder. Door een goed uitgedachte woning, heeft dit model met deze indeling zich al bewezen. De woning is nog geheel naar eigen smaak te ontwerpen.

Bèta – Prijs op aanvraag

Type Bèta is een moderne, landelijke mantelzorgwoning van veel gemakken voorzien. Deze stijlvolle woning laat zien dat een mantelzorgwoning veel meer is dan een plek voor zorg alleen. De woning valt namelijk op door zijn mooie ontwerp.

Gamma – Prijs op aanvraag

Een mantelzorgchalet wat niet van een traditioneel huis te onderscheiden is. Dat is de type Gamma. Deze mantelzorgwoning kan voorzien worden van alle mogelijke kleuren en types steen strips.

Delta – Prijs op aanvraag

De Delta mantelzorgwoning is een woning gemaakt van 2 chalets die onderling aan elkaar verbonden worden. Deze woning is het grootst mogelijke ontwerp onder de mantelzorgwoningen. De maten variëren van 7 tot 9 meter breed en een lengte van 8 tot 15 meter. .

Jota – Prijs op aanvraag

Type Jota is net als de Delta met elke gewenste gevelbekleding beschikbaar. Deze mantelzorgwoning onderscheid zich door de L vormige opstelling. Deze opstelling is ideaal voor een extra slaapkamer of berging.

De nieuwe wetgeving

Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Hierbij valt de realisatie van een mantelzorgwoning niet meer onder de landelijke wetgeving. Met het oog op de toekomst dat zoveel mogelijk mensen op zichzelf blijven wonen, vinden veel gemeentes het goed dat er een mantelzorgwoning wordt gebouwd. Dat wordt de pre-mantelzorgwoning genoemd. Wanneer u buiten de bebouwde kom woont, mag u zonder vergunning een mantelzorgwoning bouwen die een grootte heeft van maximaal 100 m2. Gaat u er een bouwen binnen de bebouwde kom, dan gelden dezelfde regels als bij een aanbouw. Er is tegenwoordig veel mogelijk om een mantelzorgwoning te bouwen, waardoor ouderen langer op zichzelf kunnen blijven wonen.

Neem contact op voor meer informatie!

Wilt u meer informatie over de kosten van een mantelzorgwoning? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden!

Vragen? Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.